Når ingen vil sitte i styret
Når ingen vil sitte i styret
Det kan i enkelte sameier og borettslag være vanskelig å rekruttere styremedlemmer, blant annet fordi det kreves en del arbeid, og fordi interessen er lav blant de fleste. Dette har vi i årevis opplevd her hos oss. Nå nærmer vi oss årets sameiermøte. Og en må innrømme at det er med delte følelser. Vi vet hvert år at det er de samme som stiller til valg, de samme som leverer inn forslag til videre fremdrift og de samme som skal gå de neste årene og gjøre den samme jobben, få kjeft hvis noe ikke fungerer og få kjeft om en kommer med meldinger mange av oss ikke liker. Det betyr vanligvis ikke noe om disse meldingene er forankret i de samme vedtekter, husregler og retningslinjer en selv har vært med på å stemme frem. Det kan virke som om alt dette er bra, «så lenge det ikke gjelder meg». Så hvorfor gidder disse samme personene å gjøre denne utakknemlige jobben. Jo det er lett fortalt; En har lyst å bidra med noe, en bryr seg, en har engasjement. Men det hadde jammen vært fint å få litt anerkjennelse for det også. Ikke nødvendigvis i honorar (for det har man ikke), heller ikke i form av skryt eller gode ord, men kanskje mer en respekt for det en gjør. At en viser at en bryr seg om det, at en samarbeider med styret en har. At en setter pris på disse gamle «kallene» som stiller opp år etter år. Og kanskje kunne en selv også stille opp, komme med forslag til hvordan sameiet kan bli bedre. Stille til valg et og annet år. Vise at en bryr seg. Men i år ser det lysere ut. I år har vi vært så heldige å få oppleve at der allerede har stilt to personer, to oppegående ungdommer som ønsker å gjøre en jobb i styret. Disse er sameiets fremtid. Vi håper de blir tatt godt imot og ivaretatt. Når man skal velge styre og styremedlemmer, er det viktig å forsøke å finne noen som ønsker å gjøre en jobb for sameiet, og som er engasjert. Engasjement er undervurdert..
Stort ansvar
Loven pålegger oss i sameiet å ha et styre. Den samme loven pålegger også disse valgte styrene en del funksjoner, og styrerepresentantene kan komme i ansvar dersom de ikke utfører de oppgavene loven pålegger dem. Dette kan være HMS arbeidet, som spenner over mange områder som brannvern, sikkerhet og utøvende internkontroll (alltid være ajour i sameiet). Videre har styret ansvar for alt, fra å ivareta fellesrom og fellesarealer, til organisasjon, vedtekter og regnskap. Dette er oppgaver man må ivareta, selv om det kan påføre sameiet store økonomiske forpliktelser.
Om man ikke er enige, eller finner det vanskelig å akseptere de tiltak styret måtte treffe, da skal en huske på det personlige ansvaret styremedlemmene, disse frivillige og ulønnede personene har, og heller gi det en tanke til, for så å bidra til gode løsninger. Likegyldighet er utmattende for styrerepresentanter som prøver å få noe gjennomført, og som må gi de samme beskjedene utallige ganger. Fremdeles vanskelig å akseptere? Ja da må man bruke stemmeretten sin på sameiermøte. Og da må man også være villig til å ta et verv. For som nevnt så skal en være klar over at styrerepresentanter kan havne i ansvar i henhold til både straffeloven, men og risikere å bli holdt økonomisk ansvarlig. Sett på bakgrunn av alt dette er det derfor av den største betydning at vi alle følger de påbud, regler og annet som måtte komme fra styret. Disse bygger som sagt på våre vedtekter, og disse har vi alle vært med på å stemme frem. Om vi ikke er villige til det, så vil vi slite med å få folk inn i styrer eller andre posisjoner i sameiet. Og dersom sameiet ikke makter å finne sameiere som er villige til å påta seg verv, må vi løse det hele ved at man skaffer eksterne kandidater og styremedlemmer, men dette er kostbart. Bare en forretningsfører alene vil normalt koste fra kr 50.000,- og oppover. I tillegg kommer andre pålagte tjenester.
Det gjelder din økonomi
Å investere i vedlikehold og rehabilitering er meget viktig. God økonomisk styring er viktig, og det å ligge i forkant er svært viktig. Derfor har styret valgt å bygge opp et vedlikeholdsfond. Dette for å unngå økonomiske problemer når plutselige utgifter, slik som uforutsette skader, eller vedlikeholdsoppgaver dukker opp. Dette er det svært viktig at sameierne samler seg om..
I egen interesse
Det å ha et regelverk som består i Vedtekter (sameiets lover), Husregler som regulerer og legger til rette for hvordan vi kan leve livene våre her i sameiet, samt klare retningslinjer som gir oss alle en klar forståelse over hva vi kan og ikke kan i byggene, vil etter vår mening redusere et fremtidig konfliktnivå. Men alle disse styringsverktøyene vil bare hjelpe til på dette om vi som sameiere har vedtatt dem i lag og lovet å etterleve dem. I så måte må vi alle etterleve dem.
God pedagogikk
I vårt sameie synes vi at det kan være god pedagogikk å leve med flertallsbestemmelsene i hele den levende prosessen et sameie (bo i lag) er.
- Vi ønsker derfor ved hjelp av vår hjemmeside og Facebook side å gi god informasjon og opplyse om besluttede vedtak om det så gjelder vedlikehold, vedtekter, husregler, gjeldende retningslinjer og større kostnader som vil kunne påløpe. Videre tror vi sterkt på at en forankring i alle disse tingene skal skje på våre årsmøter. Derfor må dette også fra vår (sameierne) sin side respekteres og etterleves.
Og bare slik vil vi kunne dempe fremtidige konfliktnivå. GODT VALG

Foto: Pixaby
STYRET